lt
lb

Historie Shot' 65

Vorige pagina Naar hoofdstuk 2

Hoofdstuk 1: Shot' 65 van toen naar nu

Als je Shot'65 zegt dan ligt het voor de hand om er van uit te gaan dat de Zwijndrechtse tafeltennisvereniging in 1965 is opgericht en dus pas in 2010 vijftig jaar bestaat. De waarheid is anders. Shot'65 is een club ontstaan uit twee verenigingen, die hun bakermat al heel wat jaartjes voor het jaar vijfenzestig hadden. Flits en Vitesse zijn de voorlopers van het huidige Shot'65. Flits speelde in die tijd in De Horst, naast de katholiek kerk aan de Emmastraat in Zwijndrecht. Vitesse werd opgericht op 19 februari 1951. De vereniging ontstond uit de CJMV, de Christelijke Jonge Mannen Vereniging en speelde boven de garage van Roobol.

Vitesse: Boven vlnr: Cor van Lente, Jan Schenkel, Cor Boogaard, Nico Lelieveld, Henk van der End. Midden vlnr: Henk Alderliesten, Jan Sprangers, Adrie van Breugel, Leen van Breugel Onder vlnr: Dick van Breugel, Jan Zoon en Dick Pluijmert. De speelomstandigheden van die tijd. De eerste speelzaal van Vitesse. Boven de garage van Roobol met de karakteristieke kachelpijp.

Met acht leden werd gestart met een tafel van hardboard die op schragen stond. Dit was het echter ook niet en besloten werd om drie maanden niet te spelen en toch contributie te betalen om tot de aanschaf van een andere tafel te komen. Dat werd een tweede hands tafel die in Dordrecht op de kop werd getikt. Enkele enthousiaste leden haalden de tafel op met een bakfiets.

Na de garage van Roobol verhuisden de tafeltennissers naar het hoge witte huis onder de Lindtsedijk vlakbij Van Leeuwen. Dit huis staat er al lang niet meer maar de herinneringen blijven. Jan van Heiningen en Dolf van den Berghe weten het nog heel goed. " We kwamen in een leegstaande benedenwoning aan de Lindtse-benedendijk. De kamer werd door eigen leden omgebouwd en zo kon er één tafel staan" volgens Van Heiningen. Van den Berghe vult direct aan: " Als we koffie of thee wilden drinken dan moest de competitiewedstrijd even stoppen omdat er domweg geen ruimte was. En er was nog een bijkomend probleem. In het midden onder de tafel was een groot gat in de vloer waardoor de ballen soms onder de modder weer tevoorschijn kwamen".

Het ledental groeide tot 35 en een gouden tijd leek aan te breken voor de tafeltennissers. In de jaren 1962 en 1963 zakte het ledenaantal plotseling in. De fusie tussen Flits en Vitesse in 1965 moest de twee verenigingen redden van de ondergang. Beide verenigingen waren niet levensvatbaar meer. Maar ook na de fusie zat er aanvankelijk weinig leven in. De toestand was na één jaar zodanig dat niemand er meer een gat inzag. Er was naast het bestuur, dat uit vijf mannen bestond, nog maar één lid. Tijdens een algemene ledenvergadering werd toen besloten er een punt achter te zetten. De perspublicaties van toen hebben de vereniging gered. Want na de bekendmaking in de plaatselijke kranten kwamen er veel reacties binnen meldden zich flink wat nieuwe leden aan. Toen het bestuur besloot op een andere avond te gaan spelen waardoor er ook jeugdaanwas kwam was de toekomst van Shot'65 eigenlijk gewaarborgd. Via een houten keet bij Speeltuin West. Kwam Shot'65 terecht in de gymzaal aan de Balistraat. Er kon toen maar één avond in de week gespeeld worden. Het ledenaantal groeide zo sterk dat ook die ene avond te weinig bleek. Men verhuisde naar de gymzaal aan de Merelstraat waar twee avonden per week kon worden getafeltennist. Na enkele jaren trok men naar het recreatiegebouw 't Hoff, waar uiteindelijk naast de sportzaal ook de boerderij tot tafeltennisruimte werd omgebouwd. De combinatie van 't Hoff (6 tafels) en de gymzaal aan de Laurensvliet (6 tafels) bracht Shot'65 de tot nu toe grootste aantal leden, 130. Drie avonden spelen en ook de zaterdag erbij voor de jeugd betekende dat Shot'65 de grootste vereniging van de afdeling Dordrecht werd.

De speelzaal aan de Laurensvliet. Enkele spelers uit die tijd: Willem Jan van Eijsden, Jan Vos,
Bram de Muijnck, Peter van Vuren, André Poppeliers, Henk Driessen, Jeroen Lans.

In de brief van 11 juli 1975 van de heer Nellen, wethouder van onderwijs, aan het toenmalige bestuur van Shot'65 staat vermeld dat de gemeente akkoord gaat met de bouw van de kantine tussen de twee gymzalen aan de Saturnusstraat. Het heeft nog vijf jaar geduurd voordat het gebouw er stond. De voorbereidingen hebben veel , bloed, zweet en helaas ook tranen gekost. Eén van de grote mannen achter de komst van het eigen honk voor Shot'65, Henk Overbeek , overleed één jaar voor de opening van zijn grote droom. Zijn echtgenote Bonny Overbeek verrichte de officiële opening op 23 augustus 1980. Door het naambordje aan de gevel van het clubgebouw te bevestigen. Het werd een opening die velen nog fris in het geheugen hebben. Nico van Slobbe en Bert van der Helm (tienvoudig Nederlands kampioen) speelden een demonstratiewedstrijd die werd geleid door gelegenheidsscheidsrechter Dolf van den Berghe. Het geheel werd aan elkaar gepraat door de jeugdtrainer uit die tijd Hans Jonker.

Het door Shot'65 georganiseerde toernooi voorafgaande aan de opening leverde drie winnaars op die tegen Van Slobbe en Van der Helm een game mochten tafeltennissen.

André van Rutten tegen Bert van der Helm Jan Olderikerink tegen de tienvoudig Nederlands kampioen

Het ledenaantal dat in die jaren pieken en dalen kende steeg na de opening van het eigen honk explosief naar ruim boven de 100. Bij het maken van dit jubileumboek is bekend waar Shot'65 zijn volgende stekje in Zwijndrecht zal vinden. Door een groot renovatieplan van de Sterrenbuurt moet de locatie aan de Saturnusstraat plaats maken voor bungalows. Het huidige bestuur heeft na jaren onderhandelen met de gemeente Zwijndrecht over de nieuwe locatie de Walburghal tot zijn beschikking gekregen. Shot'65 zal daar zijn intrek nemen.

De locatie aan de Saturnusstraat 9-11 Het nieuwe reclamebord in de Walburghal


Vorige pagina Naar hoofdstuk 2
rt
rb
© Copyright 2013 - 2024 - Tafeltennisvereniging Shot '65